COVID info Отворени сме с ограничено работно време и персонал.
BGN
 • EUR
 • GBP
 • BGN
 • USD

Акордеонни категории

Блог Национална програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност 2021
Вижте всички статии

Национална програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност 2021

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

Започна програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност 2021 на МТСП

 

Министерството на труда и социалната политика стартира новата кампания за набиране на проекти за изграждане на достъпност за хора с увреждания.

 

Това е изключително добра новина за хората, които по една или друга причина не успяха безвъзмездно да се сдобият с електрическа стълбищна платформа (или вертикален подемник) за инвалидни колички през изтичащата 2020 г.

 

На тази страница ще предоставим на разбираем език всичката важна информация за новата програма и как бихте могли да кандидатствате. Ако след този материал имате въпроси относно програмата на Министерството, не се колебайте да се свържете с АДАПТ БГ директно и да ни попитате. Тук сме, за да ви помогнем.

 

Телефон за връзка с АДАПТ БГ, отдел "Достъпност"
 


Свалете и споделете информационната брошура


Последвайте ни в Facebook, за да се от първите научили новостите около Програмата!


Последвайте страница Достъпна среда за хора с увреждания във Facenook

 

КОЙ МОЖЕ ДА КАНДИДАТСТВА?

 

За изграждане на рампа, стълбищна платформа, вертикален подемник или асансьор могат да кандидатстват собственици на индивидуални жилищни сгради, които са с трайни увреждания и се придвижват с инвалидни колички или в чиито семейства има такива лица. 

 

Могат да кандидатстват и сдружения на собствениците в етажната собственост в многофамилни сгради и блокове, стига в тях да има хора с трайни увреждания, които се придвижват на инвалидни колички.

 

КАКЪВ Е КРАЙНИЯТ СРОК ЗА ПОДАВАНЕ НА ДОКУМЕНТИ?

 

Крайният срок за подаване на документи е 5 май 2021 г.

Съветваме ви да не чакате крайния срок и да се свържете с АДАПТ отрано, за да имате повече време да се справите с документите и ние да ви изготвим прокета навреме.

 

ОТКЪДЕ МОГАТ ДА СЕ СВАЛЯТ ДОКУМЕНТИТЕ?

 

Документите за кандидатстване по програмата за 2021 г можете да свалите от сайта на Министерството на труда и социалната политика или директно от тази страница.

 

 

 

Безплатен оглед за достъпна среда 2021

 

 

 

КАК ТОЧНО ЩЕ ВИ ПОМОГНЕ АДАПТ БГ?

 

 1. Преди да се пристъпи към изготвяне на инвестиционен проект събираме данни за целия маршрут, за който трябва да се осигури достъпна среда (ширина на стълбище, височина и ширина на стъпалата, бр. стъпала, размери на площадки, брой етажи, пространство преди първото стъпало, външно пространство пред входа, снимки задължително);
   
 2. По данни на кандидата преценяваме и даваме предварително становище какво може да се направи и той да прецени дали да продължава напред;
   
 3. Преди изготвянето на проекта отиваме на място, заснемаме маршрута (от тротоара до входната врата на апартамента или къщата, в зависимост от случая);
   
 4. Изготвянето на проекта се оформя от отделните специалности Архитектура, Конструкции, Електро, Геодезическо заснемане и т.н., и се завършва проекта, с който се кандидатства;
   
 5. Проектът се внася в общината за издаване на разрешение за поставяне/строеж от кандидата;
   
 6. След заверка и издаване на разрешението, проекта заедно с всички други необходими документи (описани в Компонента К1) се внасят в Министерството на труда и социалната политика (МТСП).

 

 

инж. Галя Симеонова проектант достъпна жилищна среда 2021

 

КАКВО СЪДЪРЖА ИНВЕСТИЦИОННИЯТ ПРОЕКТ?

 

 • част Архитектура;
 • част Конструкции;
 • част Електро;
 • част Геодезическо заснемане и вертикална планировка (ако е необходимо);
 • оферта за съоръжението, за което се кандидатства (стълбищна платформа, вертикална платформа или вертикален подемник);
 • Количествено стойностна сметка (КСС) за необходимите СМР (доставка и монтаж на оборудването, ел. инсталация, изграждане на стоманобетонна рампа, реконструкция на настилки, площадки и др.);
 • При одобрение от страна на МТСП се продължава по регламента, описан в компонент I.

 

В случай, че няма възможност за осигуряване на достъпност по програмта (поради неотговаряне на изисквания или отказ от комисията на Министерството), се предлагат и алтернативни варианти, включващи самофинансиране от кандидата, съобразени с нуждите и сградата.

 

 


 

ОБОБЩЕНИЕ - ПРОГРАМА ДОСТЪПНА ЖИЛИЩНА СРЕДА И ЛИЧНА МОБИЛНОСТ 2021

 

Директна връзка с проектант Достъпна среда за 2021 г.:

Ако имате нужда от безвъзмездно изграждане на:

 

- електрическа стълбищна платформа;

- вертикален подемник;

- рампа;


... Адапт БГ ще ви помогне!

 

Директна връзка с проектант "Достъпна жилищна среда":

 

0879 607 167

 

Инж. Галя Симеонова

 

България вече разполага със специализиран проектант по програма Достъпна жилищна среда

 

Екипът "Достъпна среда" се заема случая Ви персонално и ще Ви помогне с изготвянето на инвестиционния проект, с доставката на съоръжението, монтажа, инструкциите за употреба и техническа поддръжка и сервиз в гаранционен и следгаранционен период.

 


 

ФИРМАТА С НАЙ-МНОГО УСПЕШНО ЗАВЪРШЕНИ ПРОЕКТИ В БЪЛГАРИЯ 

Програма Достъпна жилищна среда
 

Само за 2020 г, АДАПТ БГ постигна най-голям брой успешно завършени проекти по Компонент 1 на програмата с 29 реализирани проекта из цяла България. Фирмата ни се превърна в лидер в осигуряването на достъпност и работи в успешно сътрудничество с институциите, включително с МТСП, архитекти, изпълнители и европейски производители.

 

ПРИМЕРИ ЗА ЗАВЪРШЕНИ ПРОЕКТИ: СТЪЛБИЩНИ ПЛАТФОРМИ и ВЪНШНИ РАМПИ

 

 

ПРИМЕРИ ЗА ЗАВЪРШЕНИ ПРОЕКТИ С СТЪЛБИЩНИ РОБОТИ ЗА ИНВАЛИДНИ КОЛИЧКИ (В СЛУЧАИТЕ, В КОИТО НЯМА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ ПО ПРОГРАМАТА)

 

ПРИМЕРИ ЗА ЗАВЪРШЕНИ ПРОЕКТИ С СТЪЛБИЩНИ РОБОТИ ЗА ИНВАЛИДНИ КОЛИЧКИСтълбищен робот достъпна жилищна среда програма за инвалидни колички.

Национална програма достъпна среда стълбищен робот за инвалидни колички.

 

Изготвил материала: Григор Ангелов

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
 • vanq
  На етажа сме трима инвалиди Обаче блока на общината ...
  Отговори ›
«1»